De bästa sakerna att göra i Sverige i sommar

Det finns inget bättre än Sverige på sommaren. Klimatet är perfekt, människorna är gladare, maten godare och vattnet varmare. Det kan ibland vara svårt att veta vad man faktiskt ska göra under de varma månaderna, så vi har slängt ihop lite tips du kan välja bland när det kommer till att fira att sommaren äntligen är här.

Besök storforsen

Åk upp till Älvsbyn för att besöka Storforsen, en syn som tagen ur en saga. Här finns ett naturreservat som sträcker sig över 125 hektar, och har både upptrampade stigar och träspångar som gör det enkelt för alla att ta sig runt, stora som små. Det finns många små grillplatser utplacerade längs vägen, så passa på att ta med lite picknick till lunch eller middag. Är du intresserad av det som växer i naturen kommer du att stöta på både nypon, norna, linnéa och tätört, allt i en salig blandning. Passa även på att ta ett bad i slutet av rundvandringen, att bada i Döda fallet är en upplevelse du inte kommer glömma i första taget.

Varbergs fästning är alltid värt ett besök

Varbergs fästning har en väldigt speciell siluett, och den vilar över staden alla årstider, men kanske lite extra under sommaren. Det är värt att åka hit bara för att se själva staden, och se fästningen på håll, men du kommer få ut så mycket mer av besöket om du tar dig tid att gå på en visning av byggnaden. Du kommer få mycket intressant historisk information om när fästningen byggdes och hur det gick till när den danska kungen var högsta hönset i Halland. Det är bra information både för barn och vuxna, så missa inte guidningen om du är på plats.

Upptäck ny konst i skulpturparken

Det kanske inte är alltid man har semestervägarna förbi Västmanland, men om man tycker om konst och skulpturer är det faktiskt värt en omväg bara för att kunna besöka Ängelsbergs skulpturpark. Den har varit öppen sedan 2003 och är en av de få parker som faktiskt inte har en permanent utställning, utan istället har olika teman för varje år, som parken sedan formas av. Detta innebär att även den som har varit här innan kan kosta på sig ett besök till, eftersom det inte kommer vara samma konstverk på plats. Det är helt gratis att gå in här, så ta med familjen eller vännerna på en konstupplevelse utöver det vanliga.

Häng med hästar på fjället

Vårt sista tips är vårt mest hurtiga – nämligen att rida uppe på Idre fjäll. Det här är en återkommande turist attraktivitet som har hängt med i nästan 30 år nu, och är ständigt lika populär. Alla turerna startar i ett stall som hittas vid fäboden på fjället. Det finns flera olika sorters turer att välja mellan, alla anpassade efter hur mycket vana man har på hästryggen. Självklart finns det turer också för de minsta, och man kan dessutom hänga med på en badtur eller på familjesafari. Njut av den fantastiska naturen på ett alldeles speciellt sätt, du kommer aldrig att glömma det.