Sveriges bästa museum

Det finns ett par saker som krävs för att ett museum ska vara värt din tid. Dels måste det visa upp klenoder inom ett ämne du är intresserad av, helst ska den ha en bra souvenir-affär och – kanske det viktigaste för dagens besökare – det måste finnas tillräckligt bra wifi så att man kan lägga upp bilder på instagram eller köra några snabba omgångar på spelautomater online. Det kan vara svårt att veta vilka museum som faktiskt är de bästa, så vi har samlat några favoriter till dig. Vi har valt ut fem muséer spridda över hela landet, så att du ska kunna hitta det som passar din resa bäst.

Carl Larsson gården

Vi börjar utanför Falun, i Sundborn närmare bestämt. Alla som har någon koppling till Sverige känner till Carl Larsson och hans fru Karin, som båda var stora influenser till hur de svenska hemmen sett ut under de senaste årtiondena. Deras hem har bevarats, och inredningen är precis så fin som bilderna visat. En rundvandring här är en äkta resa i tiden, och den passar alla, stora som små.

Nationalmuseum

Vi hoppar till huvudstaden, där man kan besöka nationalmuseum, det allra största konstmuséet i Sverige. Här huserar runt 600 000 olika föremål, allt i en salig blandning, du kan se både grafik, skulpturer, måleri, teckningar, design och konsthantverk här. Byggnaden har funnits på plats sedan 1866, och den imponerar fortfarande med sin arkitektur. Detta är ett av Europas äldsta konstmuséer, så om du har möjlighet rekommenderar vi ett besök hit.

Flygvapenmuseum

Nu är vi i Linköping, på platsen där den allra första flygskolan startades i Sverige. Muséet har funnits i lite över 30 år, och det är ett paradis för den som är intresserad av flyg och teknik. Här hittar du allt från uniformer som använts under olika tidsperioder, motorer som är sönderplockade och såklart flygplan i alla dess former. Det här är en bra historielektion även för den som inte är frälst på flyg, men vi kan nästan lova att ett besök hit kommer att ändra på den saken.

Hasse och Tage muséet

Välkomna till Skåne och världens minsta filmmuseum! Den här byggnaden köptes av Hasse Andersson för att inrätta det minsta lilla filmmuseet i världen, som såklart också dubbas som det största Hasse och Tage museet i världen. Det går bara att vara åtta stycken i lokalen samtidigt, annars är det omöjligt att kunna titta ordentligt på det som står uppställt. Innan du går in i lokalen får du en kort presentation om grundarnas liv och livsverk, och glöm inte att dra ut på lådorna, spakarna och alla detaljer när du väl är inne – det finns mycket som gömmer sig i det här rummet.

Naturhistoriska riksmuséet

Tillbaka i Stockholm fortsätter vi musée-turnén på naturhistoriska, som ritades av Axel Anderberg och invigdes redan 1916. Det är här de riktigt stora utställningarna finns, då pratar vi dinosaurieskelett och polar-utställningar. I samma lokal hittar du också planetariet Cosmonova, och en IMAX-biograf, en av de tre som finns i Sverige. Naturhistoriska är det största muséet i Sverige, och förtjänar nästan en hel dag för att kunnas upplevas fullt ut.