Vad du kan besöka i Dalsland

Dalsland – och för den delen mellersta Sverige överlag – glöms ofta bort. Det är inte södra Sverige och västkusten med sin fina klippor eller norra Sverige med sina fantastiska skidorter. Men Dalsland är ett otroligt vackert område där du hittar både vacker natur och möjlighet till många olika aktiviteter.

Framför allt har vi Vänern. Det är inte bara en vacker sjö, det är också en perfekt utgångspunkt för massor av aktiviteter. Varför inte hyra en kajak och paddla runt sjön? Vattnet är rent och klart så det passar också bra till ett avslappnande bad under sommaren. Du kan gå på en vandringstur längs sjön och motionera samtidigt som du har utsikt över sjön. Förutom att hyra kanot eller kajak kan du också testa att fiska. Det finns ett antal företag du kan vända dig till om du vill testa att fiska ute på sjön. På det viset får du lite extra hjälp om du tycker att det är svårt och kan hyra utrustningen så att du inte behöver ta med egen. Annars kan du så klart nöja dig med att fiska från sjökanten, se bara till att du inte är för nära badplatserna.

Dalsland har också en unik historia och många fornlämningar du kan besöka samt mycket annan historia. Dalaborgs slottsruin är väl värt ett besök. Det är en fascinerande ruin i ett vackert område och ser otroligt ut, särskilt under vår och sommar. Den ligger på en udde i Vänern med utsikt över vattnet.

Reser du med barn är det bra att veta vart du kan åka när du vill underhålla dem. Det finns både djurparker och älgparker du kan besöka när det är säsong (de flesta stänger under vintern för att hålla djuren varma) och det finns chans för barnen att klappa får och getter till exempel. Dalsland har även ett antal fantastiska lekparker som passar perfekt för småbarn.

Pilgrimsleden i Mellerud tar dig längs ett fint naturområde på en vandringsled som är relativt bekväm och passar de flesta så länge du inte har problem med att vandra i skog. Det finns också vandringsleder i Kroppefjäll som ger dig lite finare utsikt över området och dessutom är lite mer utmanande om du vill ha mer motion.

Besöker du på sommaren bör du inte missa någon av Dalslands fina badplatser. Det finns dussintals att välja mellan i olika storlekar men alla är omgivna av vacker natur och vattnet är rent och fint. Vissa badplatser har brygga och grillplatser samt toaletter så att du kan planera en dagsutflykt med hela familjen.

Om du å andra sidan är i Dalsland runt julen finns det olika aktiviteter du kan välja mellan. De flesta städer i Dalsland har julmarknad i December där du kan hitta både godis och souvenirer som kan passa perfekt som julklappar. I fina små städer är en julmarknad dessutom otroligt mysigt även om du inte shoppar. Många kyrkor bjuder också på julkonserter så att du verkligen kan komma i stämning för högtiden innan du återvänder hem.

Oavsett när du besöker oss är det lätt att hitta något att se och göra!